FAMILIE

Svenne

februar 14th, 2016 Ingen kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

svennedødsannonce

Min fætter Svenne døde 3. februar 81 år gammel og der var begravelse fra Herning Kirke i går (13.2 2016). Efter begravelsen i kirken samledes fætre og kusine og Svennes bror Bent hos Ruth og Henry. Bent holdt en mindetale, som rigtigt godt fortæller om Svenne, så jeg prøver at gengive den bedst muligt her:

“Svenne var ikke alene min bror, han var også min bedste kammerat, så I må bære over med mig, hvis jeg ikke helt kan holde følelserne tilbage. Men der har dog også været enkelte gange, hvor vi ikke var helt så gode venner. Som da Svenne var to år og vores mor synes, at det var tid for ham at stoppe med at bruge sut. Så tog han jo bare min. Jeg var jo kun et år, men så endte det med, at vi begge måtte undvære.

Vi skulle jo tidligt hjælpe far og mor og det var som regel noget vi arbejde sammen om, helt fra dengang vi som 4-5 år gamle kørte med varer i trækvogn: Svenne trak og jeg skubbede bagpå. Fra vi var 5 til vi var 10 var vi bydrenge for ismejeriet. Der var ikke mange penge, så vi fik ikke løn, men vi fik da kost og logi. ikke alle de ting, vi skulle hjælpe med var lige morsomme, som fx når vi 10-12 år gamle skulle passe Else Grethe, mens vi kunne se på at alle de andre drenge spillede fodbold.

14 år gammel blev Svenne Danmarksmester i brydning. Det var til et mesterskab, der blev holdt på Bornholm. Det var meningen at han skulle være landmand og der var truffet aftale om en plads hos en landmand, der leverede mælk til mejeriet, men så blev Svenne ramt af børnelammelse og selv om han heldigvis kom sig, så sagde lægen, at landmand kunne der ikke være tale om – det ville være for hårdt et arbejde.

Da vi var ca 15 år som vi i køjesenge på et værelse på loftet og en dag tog mor sig sammen til at gå op til os, for at tale lidt alvorligt med os: “Det der med at gå i seng med piger, kan der altså ikke blive tale om før man er forlovet”, men Svenne var som så ofte hurtig i replikken: “Jamen mor, det skulle du da have sagt for tre år siden”. Der var også en gang vi havde været i byen sammen. Dengang foregik den slags jo i pænt tøj og med slips o.s.v. og da vi en pinsemorgen kom hjem synes vi da, vi lige vil ville sige godmorgen til mor og far inden vi gik i seng, så da vi stod der i vores stiveste puds en tidlig pinsemorgen, siger mor: “Se far, hvor er det nogle søde drenge vi har. De er allerede oppe og i deres fineste tøj her tidlig pinsemorgen”, men far var mere realistisk. “Jeg tror nu de er på vej i seng”. Da Svenne var 17-18 år kom han i manufakturhandlerlære hos Ole Toft og jeg arbejde på Herning Kul Kompagni. Der havde vi altid travlt, men vi skulle jo gerne i byen lørdag aften, så tit så stillede Svenne op, når han var færdig hos Ole Toft og hjalp med at få kørt de sidste kul ud så vi kunne blive færdige til at komme i byen.

Da vi var 24 -25 år fandt Svenne og Else hinanden og jeg og Stinne fandt hinanden. Der var kemien også i orden, så vi blev ved at at se hinanden rigtig meget. I mange år og helt til det sidste havde vi vores tradition med at mødes hos Jørgen om tirsdagen og hos mig om fredagen. Hvis det en gang imellem lykkedes mig at få fat i en røget dyrekølle, bad jeg Svenne tage sin kniv med – han havde en rigtig god og skarp kniv og I skulle se ham stå der og skære dyrekølle ud: Han var rigtig i sit es og man kunne se hvordan han strålede. Og selv om han ikke altid selv var med på jagten, så kom han mange gange til vores arrangementer i skoven, så han kunne være med til frokosten.

Et af de sidste gode minder om Svenne er fra ugen før han døde: Jeg kom ned til ham, da hans rengøringshjælp Merete var der og hun siger “Svenne, din storebror er her”. Det kunne Svenne jo godt lide: “Der kan du se – selv om jeg er den ældste er jeg stadig den der ser bedst ud af os to”.

Tak, Svenne, for at jeg var din bror og din kammerat. Æret være Svennes minde.”

svenne20150725

Billedet, jeg har fundet af Svenne er fra vores fætter-kusine komsammen i 2015 og desværre ret atypisk: Svenne ser jo helt eftertænksom ud.Ellers var det meget mere typisk, at han med levende og overbevisende miner var i gang med at binde os andre en eller anden historie på ærmet. Nogen gange såmænd også en sand historie. Men altid underholdende.

Svennes placering i familietræet. https://www.myheritage.dk/site-family-tree-67063951/skov-ulbjerg-sundstrup

Tags:

About the author

Henry 90

Ingen kommentarer

Farvel til Bent

Ingen kommentarer

Ruth 80 år

Ingen kommentarer

Farvel til Kurt

Ingen kommentarer

Thorkild 80 år

Ingen kommentarer

Fam. Nielsen fætter-kusine i Ulbjerg

Ingen kommentarer