Fætter-kusine i Randers
På ulige årstal har vi to gange fætter-kusine komsammen. Og i år mødtes den udvalgte skare fra familien Nielsen i Randers. Som altid hyggeligt og krydret med lidt kulturel rundvisning og snak i og om Randers. Det kan der siges meget om, men jeg vil dvæle lidt ved Niels Ebbesen. Statuen af Niels Ebbesen er støbt af bronze fra kanoner på orlogsskibet Dannebrog, der sank i Køge Bugt i 1711. Den er rejst efter en folkeindsamling i 1882. Efter nederlaget til Østrig og Preussen i 1864 var der ønsker om nogle nationale samlingspunkter og en helt, der havde haft en stor andel i at få smidt de holstenske grever ud af Jylland, var jo et rigtigt godt valg.
At få ham til at fremstå som en dansk nationalhelt krævede jo ikke den store redigering af historien: Christoffer d. II ville så gerne være konge, at han “købte” sig til hjælp fra de holstenske grever, Johan i Kiel og Gert Gerhard i Rendsborg, ved at pantsætte Jylland til Gert og Sjælland og Skåne til Johan. Så Christoffer var altså konge af ingenting og da han døde i 1330 blev der heller ikke valgt nogen ny konge. I stedet havde Johan og Gert travlt med at inddrive skatter og underlægge sig den danske adel. I denne proces spiller det ind, at dansk ret og sædvane var at en ridder, der erklærede troskab til en stormand, selv kunne opsige denne troskab, mens det var sædvane og ret i Holsten, at det kun var stormanden, der kunne sætte ham fri af sin loyalitetsed. Så da Niels Ebbesen i 1340 blev træt af skattebetaling og Holstensk ret og kappede hovedet af Grev Gert i Randers, var det nok så meget oprør mod beskatning og undertrykkende retsforhold, som det var støtte til et ikke eksisterende Danmark eller en ikke eksisterende dansk konge. Men modig var han og hans svende (som jo jvf dansk ret kunne have sagt nej tak), da de 47 mand “vog den kullede greve”, der lå i Randers med 4.000 mand. Og da de havde slået greven ihjel ringede de ifølge overleveringen med stormklokken for de ville ikke have skyld for, at have gjort det i dølgsmål. Desværre gik det siden skidt for Niels: De holstenske tropper var blevet drevet ud af Nordjylland, men mens Valdemar d. IV Atterdag sad lunt og godt og forhandlede med de holstenske grever blev Niels Ebbesen og hans bondehær i november 1340 omringet af holstenske tropper ved Skanderborg Slot og de mistede alle livet. Men Valdemar d. IV blev konge af Danmark. Grev Gerts sønner havde vist ikke megen lyst til at slås med de besværlige jyder.
Og mens vi er ved regionen og perioden: Det er vist aldrig blevet opklaret om det var Valdemar Atterdag, der lod Niels Bugge på Hald og andre jyske udsendinge dræbe, da de var på vej hjem fra en forhandling med kongen på Sjælland i 1360.
Kilder:
About the author Arne Skov
Ejer og softwarearkitekt i InfoShare (www.infoshare.dk) siden 1992. Uddannet som civilingeniør i Systemkonstruktion (M.S.EE) fra AUC 1978.
Ingen kommentarer